HTML

Mindenhol Otthon Vagyunk

Mindenhol otthon vagyunk. Nem hiszed? Hétköznapok nem hétköznapi élményei a Gül Baba türbétől Sierra Leonéig.

Friss topikok

Linkblog

A háborúk királya

2011.03.28. 09:48 danielfromhungary


A Toyota létrehozta a tutit. Ráadásul nem most, hanem évtizedekkel ezelőtt. A japánok ugyanis rájöttek, hogy a világ nagyobbik felén nincsenek túl jó utak, miközben az ott élők sokkal nagyobb dolgokat szeretnek szállítani, mint európai kollégáik. Az itthoni polgári tescos bevásárlásra tervezett csomagtartóval szemben egy pickup platója a végtelenségig zsúfolható. Építhető rá az autónál kétszer nagyobb kupac, állva akad hely vagy tizenöt embernek, fél tucatnyi birka is simán felfér oda, esetleg teve, ami aligha mondható el egy sima terepjáró hátsó csomagtartójáról. Nem is beszélve a nehézfegyverzetről, vagy a platóra épített légvédelmi eszközökről.

A Toyota karrierje megállíthatatlan: Afganisztánban a helyközi közlekedés neve már Toyota, nem pedig busz. A Líbia és Csád közti 1986-87-es háború pedig Toyota-háború néven került be a köztudatba (vagy ha nem került, most itt az ideje utánaolvasni egy kicsit, csak úgy hobbiból).

 

Ebben a háborúban a csádiak Toyotákkal nyomultak a líbiai csapatok ellen, és nagyon csúnyán meggyengítették őket, bár a kettő között nincs sok összefüggés. A múlt évtizedben a szaúdiak látták el japán kocsikkal a tálibokat.

A Toyota titka az igénytelen és mindenhol bevethető, lezúzható masina, megjelenésében pedig hibátlan ötlet a platóra rajzolt hatalmas TOYOTA felirat, ami kellő ingyen reklámot biztosít a cégnek, amikor a világ összes fotósa háborút és konfliktust fényképez – és minden fényképen ott figyel a logo. Még az analfabéták is felismerik a nagy, nyomatott piros betűket. Magyarországon ilyen gépekre egyelőre nem kell számítani, felbukkanásuk minden bizonnyal okozna némi csődületet. Így aki harctérre adaptált autókat akar fényképezni, legalább Észak-Afrikáig kell elzarándokolnia.

5 komment

Címkék: háború toyota pickup terepjáró líbia bengázi

A bejegyzés trackback címe:

https://danielfromhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr932777833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asa77sol 2011.03.28. 13:04:59

Ezt a témát alaposan körüljártad.
Látszik rajta, hogy több hónapi kutatómunka, könyvtárazás rejlik mögötte.
Szeretnék sokkal több ilyen posztot olvasni.
Az ablakzsiráfot már úgy is unom.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.28. 13:29:23

Az utolso kepen levo jarmu is Toyota volna??

csoko20 2011.03.28. 13:33:40

Hmmm... Csak nem a Toyota áll minden 3. világbéli koszfészek törzsi villongása mögött???

Érdekes lenne utána nézni, hogy most hová irányítják a legnagyobb exportokat!

Retrográd 2011.04.10. 22:07:26

Még jó, hogy a témát nem dolgozták fel már előtted ezren meg ezren...

totalcar.hu/magazin/hirek/2010/10/15/a_toyota_az_autok_kalasnyikovja/
süti beállítások módosítása